Owsianka czyli fit klasyk. Każdy ma na nią swój ulubiony sposób. U mnie zmienia się w zależności od pory roku. Jesienią była śliwkowo czekoladowa, a teraz króluje owsianka z płatków orkiszowych z mandarynką. A oto przepis:
Przygotowanie :
- 50 g płatków orkiszowych
- mleko do zalania płatków (lub mleko migdałowe lub woda) ok. 50 ml
- cynamon i kakao do smaku
- kostka gorzkiej czekolady lindt z pomarańczą- 25 g
- 50 g banana
- łyżeczka miodu gryczanego 5g
- 1 mandarynka - 50g
- łyżka jogurtu naturalnego 10g
- 10 g pestki dyni
Sposób wykonania:
Płatki zalewamy wodą lub mlekiem. Gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku cynamonem i kako. Pod koniec gotowanie dodajemy pokrojonego banana i pestki dyni. Przekładamy do miseczki. Dekorujemy cząstkami mandarynki, kostką czekolady, polewamy jogurtem i miodem.
Makro (na porcje na mleku):
477 kcal
B 13
W 68
T 15
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz